Στις 9 Νοεμβρίου 2021 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπέγραψαν οι ηγέτες της Αρμενίας, Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν, μετά από έναν άνισο πόλεμο που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) και διήρκεσε 44 ημέρες.
Ένα χρόνο μετά καίρια ζητήματα παραμένουν άλυτα.
Μέχρι σήμερα πολλοί αιχμάλωτοι πολέμου και όμηροι κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες στο Αζερμπαϊτζάν, όπου βασανίζονται και ταπεινώνονται. Ταυτόχρονα, είναι υψίστης σημασίας ο καταλογισμός ευθυνών για τα εγκλήματα πολέμου του Αζερμπαϊτζάν και τη χρήση παράνομων πυρομαχικών και λευκού φωσφόρου εναντίον των Αρμενίων πολιτών.
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το Αζερμπαϊτζάν για την επιθετική πολιτική του και την κακομεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων.
Περισσότεροι από 90.000 Αρμένιοι του Αρτσάχ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις μόνιμες κατοικίες τους, ενώ έχουν καταστραφεί ζωτικές υποδομές συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων.
Η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται τακτικά προκειμένου να απομακρυνθούν οι Αρμένιοι από το Αρτσάχ μέσω ψυχολογικής πίεσης και εκφοβισμού.
Η μοίρα περισσοτέρων από 2.000 αρμενικών μνημείων υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν είναι αβέβαιη. Μεταξύ αυτών 13 μοναστήρια, 122 εκκλησίες, 52 κάστρα και 523 χατσκάρ. Υπάρχουν 127 σχολικές βιβλιοθήκες και 12 μουσεία με περισσότερα από 20.000 εκθέματα στα χαμένα εδάφη του Αρτσάχ. Μετά την κατάπαυση του πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020 έχουν καταγραφεί περιπτώσεις καταστροφής και βανδαλισμού πολλών μνημείων της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν να παρουσιάσει ως δική του κληρονομιά τους αρχαίους αρμενικούς θησαυρούς.
‘Ενα χρόνο μετά τον πόλεμο, ο αρμενικός λαός αντιμετωπίζει μια κατάσταση θρυμματισμένης εθνικής κυριαρχίας, σοβαρές ανθρώπινες και εδαφικές απώλειες και σοβαρή απειλή ασφάλειας των Δημοκρατιών του Αρτσάχ και της Αρμενίας.
44 ημέρες ενός άνισου πολέμου.
44 ημέρες σιωπής της διεθνούς κοινότητας.
Καλούμε την πολιτισμένη ανθρωπότητα να σπάσει επιτέλους αυτή τη σιωπή, να αναθεωρήσει το καθεστώς ανοχής απέναντι στα παντουρκικά σχέδια της Άγκυρας και να υιοθετήσει μία αποφασιστική και σκληρή στάση κατά της συμμαχίας Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, η οποία στοχεύει στην πολιτική και οικονομική απομόνωση του λαού του Αρτσάχ και της Αρμενίας.
Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα και να επιβάλει κυρώσεις στο Αζερμπαϊτζάν, για την καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού του Αρτσάχ και της Αρμενίας.
Ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού του Αρτσάχ, διότι μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί μία βιώσιμη επίλυση του ζητήματος.
Με αυτήν την έννοια, η αναγνώριση της Δημοκρατίας του Αρτσάχ από τη διεθνή κοινότητα, θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά στην αποκατάσταση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επίλυση ευρύτερων θεμάτων, μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου και της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ, με την πλήρη συμμετοχή του Αρτσάχ.
Με αφορμή τη σημερινή μέρα, δηλώνουμε ότι είμαστε υπερήφανοι για το θάρρος και τον ηρωισμό των υπερασπιστών της πατρίδας μας, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Αρτσάχ. Η θυσία τους απαιτεί να σταθούμε όρθιοι και να διεκδικήσουμε μία ειρηνική και αξιοπρεπή ζωή για τον αρμενικό λαό.
ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
5-11-2021